Pro Puruvesi ry

Olet sivulla:   Etusivu Yhdistys Toiminta ja tavoitteet

Toiminta ja tavoitteet

Puruvesi on ollut Suomen ja Euroopankin puhdas- ja kirkasvetisimpiä vesistöjä – todellinen kansallinen aarre ja Saimaan vesistön helmi.

 

Puruvesi ja sen tila 

Puruvesi kuuluu Saimaaseen. Pinta-ala on 416 km2. Kooltaan Puruvesi sijoittuu Suomen järvistä sijalle 11. Länsiosa järvestä on Etelä-Savon ja Savonlinnan alueella. Itäosa järvestä sijaitsee Pohjois-Karjalan ja Kiteen alueella. Keskisyvyys on noin 9 m ja suurin syvyys hieman yli 60 m. Veden vaihtuvuus on noin 12 vuotta. Puruvedestä noin 310 km2 on Natura 2000-aluetta perustuen luontotyypin ”hiekkamaiden niukkamineraaliset niukkaravinteiset vedet (Littorelletalia uniflorae)” suojeluun.

 

Mantsin matalaPuruveden jäätä isoina paloina

 

 

Selkävesien tilanne on edelleen erinomainen. Näkösyvyys talvella on parhaimmillaan yli 10 m. Jää on kristallin kirkasta. Selkävesienkin tilassa on kuitenkin jo havaittu heikkenemisen merkkejä. Näkösyvyydet ovat joillakin selkävesillä selvästi alentuneet. Saarien rantakivet ovat niljakoituneet. Osa harjusten kutukarikoista on limoittunut. Selkävesien vesi täyttää ainakin talvella edelleen kaivoveden kriteerit.

 

Jouhenlahden tiivistä vesikasvillisuuttaSavonlahden sedimenttiä

     

 

Useiden lahtialueiden tila on viime vuosikymmenten aikana merkittävästi huonontunut. Pahimmillaan valuma-alueilta valunut kiintoaine on lahtialueilla useiden metrien paksuisena ravinteikkaana pohjasedimenttinä. Vesikasvillisuus on lisääntynyt. Riski sedimentissä olevien ravinteiden purkautumiseen veteen on ilmeinen. Särkikalakannat, erityisesti lahnakannat, ovat lisääntyneet.

 

 

Sinilevää Savonlahdella kesällä 2019Sinilevää Hevossalon rannassa

 

Sinilevästä on tullut jokakesäinen ongelma. Sitä muodostuu sekä ravinteikkailla lahtialueilla että hyvin vähäravinteisilla selkävesillä. Vielä viitisentoista vuotta sitten sinilevä oli lähes täysin tuntematon Puruvedellä.

 

Pro Puruvesi ja Puruveden vesienhoito

Pro Puruvesi ry perustettiin 15.7.2010 tekemään työtä Puruveden puhtaan tulevaisuuden puolesta. Pro Puruvesi on poliittisesti sitoutumaton ja muista järjestöistä riippumaton. Puruvettä tarkastellaan tasapuolisesti kokonaisuutena. Perustajajäseniä oli kuusi. Jäsenmäärä 31.12.2023 oli 1622.

 

Ensimmäisten toimintavuosien painopiste oli Puruveden lahti- ja ranta-alueiden tilanteen selvittäminen sekä Puruveden tilan tunnetuksi tekeminen. Yhteistoimintaa alettiin rakentaa erityisesti paikallisella ja seudullisella tasalla. Samanaikaisesti kehitettiin yhdistyksen omaa toimintaa jäsenhankintoineen. Pro Puruveden kotisivut avattiin ja logo julkaistiin helmikuussa 2011.

 

Syksyllä 2011 Pro Puruvesi laati Puruvesi-strategian. Sillä pyrittiin suuntaamaan eri osapuolten toimintaa vision ja pitkän ajanjakson tavoitteiden suuntaan. Strategia on ollut monissa asioissa Pro Puruveden toiminnan punainen lanka, vaikkei sitä laajemmin viralliseksi Puruvesi-strategiaksi hyväksytty.

 

Pro Puruvesi aloitti vuonna 2012 näkösyvyyden ja sinilevätilanteen laajan seurannan yhteistoiminnassa Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan ELY-keskusten kanssa. 

 

Vuonna 2012 Pro Puruvesi valmisteli leader-hanketta suunnitelman laatimiseksi Puruveden vesiensuojeluun ja konkreettisten vesiensuojelutoimien käynnistämiseksi. Esitys ei tullut hyväksytyksi.  

 

Tämän jälkeen saatiin kuitenkin käynnistetyksi Puruveden vesienhoidon yleissuunnitelman tekeminen. Suunnitelma valmistui keväällä 2015. Mukana olivat Suomen Metsäkeskus, Etelä-Savon ELY-keskus, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, Savonlinnan kaupunki, Kiteen kaupunki ja Pro Puruvesi, joka oli hyvin aktiivinen hankkeen käynnistämiseksi. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Puruveden vesiensuojelun kannalta kaikki keskeiset paikalliset ja alueelliset tahot yhdessä paneutuivat Puruveden vesienhoitoon.

 

Seuraava merkittävä askel oli Puruveden pääsy kovan työn tuloksena yhdeksi kahdeksasta Suomen kohdealueesta FRESHABIT LIFE IP – hankkeeseen. Pro Puruvesi oli hankkeessa vahvasti mukana sen valmisteluista lähtien. Hanke käynnistyi 1.1.2016 ja päättyi 30.9.2022. Hanke muodosti rungon koko Puruveden vesiensuojelulle. Puruvedellä painopiste oli valuma-alueilla tehtävissä vesienhoitotöissä viidellä valitulla kohdealueella ympäri Puruvettä. Kokemusta ja tuloksia saavutettiin myös hoitokalastuksessa. Hankkeeseen sisältyi merkittävää tutkimus- ja kehittämistyötä.

 

Vuonna 2018 käynnistyi nelivuotinen kansainvälinen Operandum-hanke. Se päättyi vuoden 2022 lopussa. Hankkeen Suomen osuutta johtivat Luonnonvarakeskus ja Ilmatieteen laitos. Pro Puruvesi oli hankkeessa mukana vapaaehtoistoimijana. Puruvesi oli Italian Bolognan yliopiston johtamassa kansainvälisessä hankkeessa ainut kohdealue Suomessa. Metsätalouden luonnonmukaiset vesiensuojeluratkaisut olivat painopisteenä. Ilmaston muutoksen vaikutusten arviointi oli vahvasti mukana. Hanke toteutettiin kiinteässä yhteistyössä FRESHABIT-hankkeen kanssa.

 

HIILIPOLKU-hanke alkoi 1.5.2022. Sen kohdealueena on Puruvesi ja siellä Kuonanjärvi - Vehkajärvet alue, Hälvänjoen valuma-alue sekä Sorvaslahden valuma-alue. Hanketta johtaa Luonnonvarakeskus ja Ilmatieteen laitos. Pro Puruvesi on hankkeessa mukana vapaaehtoistoimijana. Hanke päättyy 30.11.2024. Merkittävänä tuloksena hankkeesta saadaan mallinnukset, joista nähdään metsäpalstoittain, miten metsänhoitoratkaisut (päätehakkuut, jatkuvapeitteinen kasvatus, puuston monipuolisuus, kunnostusojitukset ja lannoitukset) vaikuttavat hiilen sidontaan, luonnon monimuotoisuuteen, vesistöihin ja taloudellisiin näkökohtiin. Mallinnukset ovat metsänomistajien käytössä ja apuna metsäalan asiantuntijoilla keskusteluissa metsänhoitoratkaisuista metsänomistajien kanssa.

 

Vuonna 2022 valmistui uusi vesienhoidon yleissuunnitelma. Siinä otettiin huomioon FRESHABIT-hankkeen aikana tehdyt vesienhoitotyöt ja tarkentunut käsitys jatkotoimien tarpeesta. Suunnitelma antaa suuntaviivoja pitkälle tulevaisuuteen ja on tarvittavien toimenpiteiden osalta varsin konkreettinen. Työ tehtiin Etelä-Savon ELY-keskuksen johtamana. Samaan aikaan valmisteltiin Puruveden kalatalousalueen käyttö- ja hoitosuunnitelma. Samanaikaisuus ja paljolti samojen tahojen osallistuminen antoi hyvän mahdollisuuden suunnitelmien yhteensovittamiselle. Pro Puruvesi osallistui molempien suunnitelmien laadintaan, mutta erityisen painokkaasti vesienhoidon yleissuunnitelman tekemiseen.

 

Hälvänjoen valuma-aluehanke käynnistyi suunnitteluvaiheella keväällä 2023. Suunnitelman toteutus alkoi vuoden 2024 alussa sisältäen myös Ylä-Hälvän järven sedimenttitutkimuksen. Hanke on ensimmäinen valuma-aluehanke, mistä Pro Puruvesi vastaa. Se on samalla ensimmäinen näin isolla valuma-alueella yhdellä kertaa kokonaisvaltaisesti suunniteltu ja toteutettava valuma-aluehanke Puruvedellä. Hanke antaa Pro Puruvedelle samalla käytännön kokemusta tällaisista hankkeista. Se osoittaa myös missä kulkee vapaaehtoistoimijoiden äärirajat Puruveden vesienhoidossa. Kokonaiskustannukset ovat yli 150 000 €.

 

Toukokuussa 2023 Etelä-Savon ELY-keskuksen toimeksiannosta ja DI Paavo Jantusen toteuttamana alkanut esiselvitys toi ratkaisuesityksen, millaisella organisaatiolla ja vastuilla Puruvedellä, Karjalan Pyhäjärvellä ja itäisellä Pihlajavedellä vesienhoitoa jatketaan tulevaisuudessa. Ratkaisuksi muotoutui säätiöperusteinen em. alueella vesienhoitoa koordinoiva, hankkeita hakeva ja hallinnoiva sekä kirkasvetisten järvien tutkimus- ja kehittämistoimintaan osallistuva pysyvä organisaatio palkattuine henkilöineen. Organisaation koordinoimana toimisivat rooliensa mukaisesti lukuisat tahot, kuten Pro Puruvesi. Pro Puruvesi on osallistunut aktiivisesti ratkaisujen muotoutumiseen niin Puruveden vesienhoidon kuin Pro Puruveden oman tulevan roolin näkökohdin. Selvitys valmistui helmikuussa 2024. Selvityksessä esitettävän ratkaisun toteutusta valmistellaan vuonna 2024. Ratkaisulla ja sen toteuttamistavalla on suuri merkitys Pro Puruveden toiminnalle ja koko Puruveden vesienhoidolle vuosikymmeniksi.

 

 

Sivua muokattu 31.03.2024    |    Takaisin ylös

© Pro Puruvesi ry     | Yhteystiedot | Sivukartta | Palaute | Tietoa sivustosta

Marikoo Kotisivuratkaisut